Bushcraft & survival – groepsuitjes en workshops
De Bushcraft & Survival activiteiten worden tot nader bericht niet meer georganiseerd.
Over Bushcraft
Bushcraft betekent het verkrijgen en toepassen van technieken en vaardigheden die nodig zijn om in de natuur te verblijven. Bij Survival wordt van diezelfde technieken en vaardigheden gebruik gemaakt alleen met als doel zo snel mogelijk ‘de bush’ te verlaten. Dit is tegenstelling tot bushcraft waarbij je zo lang mogelijk zelfstandig in de natuur wil verblijven.
Waar in Enschede
Wij organiseren onze Bushcraft en Survival uitjes op ons speciaal hiervoor aangelegd ‘adventure terrein’ op Het Rutbeek in Enschede. Op dit terrein kunnen we alle bushcraft en survival technieken toepassen. Denk aan vuur maken, onderkomen bouwen, koken op houtvuur etc. Daarnaast maken wij ook gebruik van de mooie natuurgebieden in de directe omgeving.
Waarom Bushcraften?
- Zowel recreatie als educatie
- Leuk voor jong en oud
- Samen doen en ervaren
- Uitje in de natuur
- Avontuurlijk uitje
- Wie wil er nu niet fikkie stoken 😉
Hieronder een overzicht van onze Bushcraft uitjes en workshops
Bushcraft en Survival: Wat is het verschil?
Bushcraft is een term die niet eenduidig uit te leggen is. Wat voor ons centraal staat is het verkrijgen van kennis en vaardigheden waarmee je kunt (over)leven in de natuur. Denk aan vuur maken, kennis flora en fauna, bouwen van een onderkomen, voedsel zoeken en bereiden enz. Survival betekent niets anders dan overleven en in leven blijven.
Bushcraft en survival hebben veel met elkaar gemeen. Het zijn veelal dezelfde vaardigheden en technieken die gebruikt worden. Een belangrijk onderscheid is de oorsprong en het doel ervan. De oorsprong van een survival situatie ontstaat door een onverwachte en niet geplande gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een ongeluk of natuurramp. In die gevallen is het doel te overleven en zo snel mogelijk de bewoonde wereld te bereiken.
In tegenstelling tot survival vindt bushcraft zijn oorsprong niet in noodzaak. Hier kiest men er bewust voor met middelen die de natuur te bieden heeft te (over)leven met eventueel de hulp van moderne middelen zoals mes, bijl en kookmateriaal.
Je kunt je afvragen wat het nut is om jezelf bushcraft of survival kennis en vaardigheden eigen te maken. We leven in een moderne tijd en zijn van alle gemakken voorzien. Juist deze afhankelijkheid maakt misschien wel dat het hebben van deze kennis en vaardigheden nog nooit zo nuttig en belangrijk is geweest. Zie hieronder een paar voorbeelden.
Kind en Natuur
Er zijn kinderen die denken dat melk in de fabriek gemaakt wordt en dat de paarse milka koe echt bestaat. Het is belangrijk dat kinderen beschikken over de (basis) natuurkennis en ervaring. Pas dan ontwikkelt het respect er waardering voor de natuur wat uiteindelijk weer van belang is voor het behoud ervan. Kind en natuur hebben elkaar wat dat betreft nodig.
Klimaatverandering
Door het veranderen van het klimaat worden klimatologische omstandigheden steeds extremer en kunnen er noodsituaties ontstaan door overstroming, bosbranden en stormen. Ook hier dragen survival kennis en vaardigheden bij aan het ongeschonden doorstaat van het noodweer.
Vanzelfsprekendheid
Voedsel is onbeperkt beschikbaar in onze supermarkten en daarmee iets vanzelfsprekends geworden. Wij hebben vaak geen idee wat het nu daadwerkelijk is en waar het uit bestaat. Door kennis te ontwikkelen over wat je wel en niet kunt eten uit de natuur en af en toe ook uit de natuur te eten, wordt je bewust van voedsel en je omgeving. Bewustwording betekent andere keuzes, meer beleving en waardering. Het eten zal weer beter smaken!
Afhankelijkheid
Het feit dat wij beschikken over moderne technieken en alles binnen handbereik beschikbaar is maakt ons afhankelijk. Afhankelijkheid betekent ook kwetsbaarheid. Beheers je survival en bushcraft technieken en vaardigheden dan ben je in staat jezelf (tijdelijk) te redden met wat de natuur te bieden heeft en maakt kwetsbaarheid plaats voor zelfredzaamheid en zekerheid.